dinsdag 23 juli 2013

Kaart Kalahari-woestijn - Safari Afrika

Kaart Kalahari-woestijn
De Kalahari-woestijn ligt in het zuiden van het continent Afrika. De woestijn beslaat het grootste deel van Botswana, het oosten van Namibiƫ en delen van Zuid-Afrika, Angola en Zimbabwe.

De Kalahari is een gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken savanne en grassige steppe kent.

De Kalahari is een halfwoestijnlandschap in de westelijke helft van het Zuid-Afrikaanse plateau. Het gebied ligt grotendeels in Botswana, tussen de Oranjerivier en de Zambezi, op gemiddeld hoogte van 1.000 meter.

Bewoners Kalahari
De Kalahari is een van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. De randgebieden van de Kalahari-woestijn in het noorden en oosten dienen als jachtveld voor de omwonende Bantoes. Na goede regens worden ze gebruikt als tijdelijk weiveld.

De oudste bewoners van de regio zijn de San of Bosjesmannen. De Bosjesmannen wonen in de klimatologisch slechtste delen van het gebied.

Klimaat
Het grootste deel van de Kalahari kent een steppeklimaat. Alleen een deel in het zuidwesten wordt gekenmerkt door een echt woestijnklimaat.

De centrale Kalahari is een waterloze savanne. In het noorden ligt een moerasgebied, de Makarikarizoutpan en Okavangobekken.

Dieren- en plantenwereld
De grassige gebieden in de Kalahari worden getypeerd door lang stug gras, stekelige struiken en acacia's.

Er leven onder andere leeuwen, hyena's, verschillende soorten gazellen, stokstaartjes, bavianen, giraffen, wrattenzwijnen, luipaarden, blauwe gnoes, hartenbeesten, koedoes, Afrikaanse wilde honden.

De veranderingen in de woestijn zorgen voor geweldige migraties van grote groepen buffels, olifanten, springbokken, gnoes en zebra's.

De dieren leggen in de loop van het jaar enorme afstanden af op zoek naar water en voedsel.

Kalahari Gemsbok Nasionaal Park
In het zuidwesten van de Kalahari-woestijn, in de noordelijke punt van de provincie Noord-Kaap in de Republiek van Zuid-Afrika, ligt het Kalahari Gemsbok Nasionaal Park, dat een oppervlakte heeft van 36.000 vierkante kilometer.

Kaart Kalahari, landen, steden, topografie: CIA